lunes, 27 de abril de 2015

LA NÒMINA I- LA NÒMINA IV-LA NÒMINA V



Una nòmina és el rebut del pagament d'un salari. També és el justificant de les quantitats que vostè, com a treballador, ha pagat a la Seguretat Social i de les retencions practicades com a pagament a compte de l'Impost sobre la Renda de Persones Físiques (IRPF). És un document important que s'ha de sempre revisar i arxivar en un lloc segur.
Una nòmina pot tenir diferents formes, però s'ha d'ajustar al model establert pel Ministeri de Treball i Afers Socials o què estableixi el conveni col·lectiu de l'empresa o del sector. Vegem els conceptes sobre un exemple:

En la capçalera apareixen les dades de l'empresa (nom, domicili social, CIF i número de la Seguretat Social) i les dades de l'empleat (nom i cognoms, DNI, número d'afiliació a la Seguretat Social, categoria professional o el lloc de treball , i antiguitat a l'empresa). També hi figura el període de liquidació de la nòmina.



El salari brut mensual

El salari brut mensual (SM) és el salari brut anual (SBA) acordat entre el treballador i l'empresa dividit entre el nombre de pagues anuals (12, 14, 16 ...). És a dir, si rep un sou brut anual de 21.000 euros i dues pagues extres a l'any (14 pagues), el seu sou brut mensual és:

SM = SBA / nombre de pagues = 21.000 / 14 = 1.500 euros
Sense pagues extres, el salari mensual seria de 1.750 euros

Ara bé, és una pràctica comuna desglossar aquest sou mensual en diversos conceptes. La raó d'aquest desglossament és que alguns conceptes poden no estar subjectes a retenció de l'IRPF i / o al pagament de Seguretat Social, o el percentatge de cotització pot ser menor. Per això, el salari mensual pot estructurar-se en:


  • El salari base.
  • Complements salarials, com ara plus d'antiguitat, per perillositat del lloc de treball, a compte del conveni, per treball nocturn ...
  • Primes de productivitat.
  • Hores extres.
  • Salari en espècie: són percepcions no monetàries, com ara la utilització d'un cotxe d'empresa o els tiquets de restaurant.
  • Percepcions no salarials:
  1. Bestretes: com un plus de transport, despeses de viatge, dietes.
  2. Prestacions i indemnitzacions de la Seguretat Social per incapacitat o desocupació temporal.
  3. Indemnitzacions de l'empresa per trasllats, suspensions o acomiadaments.



Les deduccions

Del salari brut mensual cal deduir:

L'import que ha de pagar el treballador a la Seguretat Social (SS). Aquest import varia, segons el sector i conveni, però sol rondar el 6% -7% del salari (addicionalment, l'empresa ha de pagar entre el 30% -40% del SBA de cada treballador). Com ja hem comentat, segons la forma d'estructurar el salari, pot haver-hi una part no subjecta al pagament de la Seguretat Social.

Les retencions practicades com a pagament a compte de l'IRPF. Aquest percentatge també és variable i depèn de l'import del salari (com més es guanyi, més gran és el percentatge) i de les circumstàncies familiars (edat, estat civil, nombre de fills, persones discapacitades al seu càrrec). És important recordar que, més endavant, en calcular el resultat de la declaració de la Renda, s'han de deduir totes les retencions practicades, de manera que resultarà menys la quantitat a pagar o major la quantitat a tornar. Per això, es consideren un "pagament a compte".

Cal tenir en compte que no és l'empresa pagadora qui practica aquestes deduccions, sinó l'Estat. L'empresa ha de fer la feina d'intermediari, deduint els diners del treballador i pagant als organismes públics.

El salari net mensual (N) és igual al salari mensual brut menys les deduccions.

N = SM - SS - IRPF

El càlcul de les pagues extres, en cas d'existir, pot complicar una mica la nòmina a primera vista, perquè la Seguretat Social es calcula sobre 12 mesos, encara que hi hagi 14 pagues. 

Seguim amb l'exemple d'un salari brut anual de 21.000 euros amb dues pagues extres. 

Suposem que la cotització a la Seguretat Social és del 6.3% i la retenció de l'IRPF és del 14%.

SM = 21.000 / 14 = 1.500 €

SS = 21.000 / 12 x 6,3 / 100 = 110,25 €

IRPF = 1.500 x 14/100 = 210 €

El sou net mensual (N) que ingressaria:

1.500 - 110,25-210 = 1.179,75 € *

Veureu que els ingressos reals són sensiblement inferiors al sou brut mensual. Cal tenir això molt en compte a l'hora de fer el pressupost d'ingressos i despeses. La bona notícia és que dues vegades l'any, cobrarà una paga extra de 1.290 €.

SM = 21.000 / 14 = 1.500 €

SS = 0

IRPF = 1.500 x 14/100 = 210 €

Net Paga extra = 1500-210 = 1290 € *

Si no tingués pagues extres (12 pagues en lloc de 14), el net mensual a cobrar seria:

SM = 21.000 / 12 = 1.750 €

SS = 21.000 / 12 x 6,3 / 100 = 110,25 €

N = 1.750 - 110,25-245 = 1.394,75 € * (però clar, no cobraria cap paga extra)

La pràctica de les pagues extres, tradició arrelada a Espanya, és convenient per a aquells que no estalvien tots els mesos de forma sistemàtica part del seu sou, ja que es troben amb "un regal" per cobrir les despeses de vacances d'estiu i Nadal. Però no s'enganyi: No és un regal, sinó diners del treballador el pagament es posposa. Per a aquells que controlin bé el seu pressupost i destinin tots els mesos una quantitat a l'estalvi i / o inversió, pot resultar més beneficiós cobrar només 12 pagues i comptar amb més liquiditat cada mes.

Calculeu bé quant cobrarà net al mes abans d'elaborar un pla de despeses.

Per acabar, reiterem la importància de guardar i arxivar les nòmines i el contracte de treball. Per sol·licitar un préstec o un altre tipus de finançament o per llogar un pis, haurà de presentar còpies de les últimes nòmines com acreditació que rep uns ingressos regulars.

* Els exemples només són didàctics. Els imports reals dependran de la fiscalitat vigent, situació familiar del treballador i desglossament del salari.



No hay comentarios:

Publicar un comentario