martes, 28 de abril de 2015

LA NÒMINA III

FES CLIK AQUÍ PER VEURE LES BASES DE COTITZACIÓ DEL 2015 ACTUALITZADES

LES BASES DE COTITZACIÓ

La base de cotització es calcula afegint a les retribucions mensuals que tingui dret a percebre el treballador, o que realment percebi, de ser aquestes superiors, la part proporcional de les pagues extraordinàries i les altres percepcions de venciment superior al mensual o que no tinguin caràcter periòdic i se satisfacin en l'exercici.

LA BASE DE COTITZACIÓ DE CONTINGÈNCIES COMUNES (BCCC):


Una vegada fixats els conceptes computables a efectes de cotització, exceptuant-ne les hores extraordinàries (que sí que es computen per a la base de cotització per contingències professionals, desocupació, Fons de Garantia Salarial i formació professional), cal tenir en compte les següents normes reglamentàries:
  • a) Es computa la remuneració meritada en el mes al qual es refereix la cotització.
  • b) A la remuneració computada d'acord amb la norma anterior, s'afegeix la part proporcional de les gratificacions extraordinàries establertes i dels altres conceptes retributius que tenen una periodicitat en la seva meritació superior a la mensual o que no tenen caràcter periòdic i se satisfan dins de l'exercici econòmic de l'any en curs. Amb aquesta finalitat, l'import anual estimat d'aquestes gratificacions extraordinàries i altres conceptes retributius es divideix per 365 i el quocient que resulta es multiplica pel nombre de dies que comprèn el període de cotització de cada mes. En cas que la remuneració que correspon al treballador tingui caràcter mensual, l'import anual esmentat es divideix per 12.
  • c) Si la base de cotització que resulta d'acord amb les normes anteriors no està compresa entre la quantia de la base mínima i de la màxima que correspon al grup de cotització de la categoria professional del treballador, es cotitza per la base mínima o màxima, segons que el resultant sigui inferior o superior a aquesta. La base mínima assenyalada és d'aplicació sigui quin sigui el nombre d'hores treballades diàriament, llevat dels supòsits en què, per disposició legal, s'estableix el contrari (p. ex., contractes a temps parcial).
LES BASES DE COTITZACIÓ DE CONTINGÈNCIES PROFESSIONALS (BCCP):

La base de cotització per a aquestes contingències es calcula de la mateixa manera que en contingències comunes, però amb la particularitat que s'afegeixen les quantitats abonades en concepte d'hores extraordinàries. L'Ordre ministerial sobre cotització indica que "Per determinar la base de cotització corresponent a cada mes per les contingències d'accident de treball i malalties professionals, s'apliquen les normes a) i b) de l'apartat anterior (base de cotització per contingències comunes) amb la inclusió dels imports percebuts per les hores extraordinàries. La quantitat resultant no pot ser superior al límit màxim ni inferior al límit mínim corresponent, sigui quin sigui el nombre d'hores treballades diàriament, llevat dels supòsits en què per disposició legal s'estableix el contrari (p. ex., contractes a temps parcial).

LES BASES DE COTITZACIÓ DE HORES EXTRA (BCHE):

Per hora extraordinària s'entén cada hora de treball efectiu que es realitzi sobre la durada màxima de la jornada ordinària de treball establerta legalment, o pactada en un conveni col·lectiu o contracte de treball. La cotització addicional per hores extraordinàries es determina per l'aplicació del tipus (%) corresponent, segons la naturalesa d'aquestes hores (per força major i la resta d'hores extraordinàries que es consideren que no són de força major), per la remuneració total percebuda pel treballador per aquest concepte i sense que estigui subjecta als límits màxim o mínim.

LA BASE SUBJECTA A L'IMPOST DE LA RENDA DE LES PERSONES FÍSIQUES (BIRPF):


És el termini que es pren com a referència per a les bases i tipus de liquidació que serveixen per determinar la quota objecte de l'obligació de cotitzar a efectes del seu pagament o compliment. Llevat que s'estableixin o s'autoritzin expressament liquidacions per períodes superiors o inferiors en els termes i condicions que determinin el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, els períodes de liquidació de quotes són per mensualitats naturals completes, encara que la seva meritació i/o pagament s'efectuïn per períodes diferents a mesos.
Les liquidacions de quotes relatives a conceptes retributius, inclosos en la base de cotització, però que es meriten per períodes superiors al mensual o que no tenen caràcter periòdic i que se satisfan en l'exercici econòmic corresponent, s'han de prorratejar en les liquidacions mensuals de l'exercici en qüestió (p. ex., pagues extraordinàries). D'igual manera, es liquiden, si escau, les gratificacions que no es puguin quantificar anticipadament, totalment o parcial, a efectes de prorrateig.
Els conceptes retributius que es perceben amb caràcter retroactiu, són objecte de liquidacions complementàries i s'han d'indicar en pàgines separades les bases de cotització per a cada mes, tenint en compte les bases, els tipus i la resta de condicions vigents en els mesos als quals corresponen els salaris.
Les quotes de la Seguretat Social i els altres conceptes, que es recapten juntament amb les primeres, s'ingressen en el mes següent al que correspon la seva meritació.

No hay comentarios:

Publicar un comentario